header1

Megnyílt a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont a „Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja”

Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökének jelenlétében került sor január 20-án a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontjának ünnepélyes átadására.

Az ünnepség kezdetekor Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a megjelenteket 1 perces néma tiszteletadásra kérve gyújtott gyertyát a közelmúltban elhunyt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő tiszteletére, aki - mint mondta - a legtöbbet tette azért, hogy a beruházás megvalósulhasson.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a világon egyedülállónak nevezte a tavasbarlangot, amely az új, 300 millió forint uniós pénzből épült látogatóközpontnak köszönhetően az eddigi évi százezer látogatónál is többre számíthat.
Polgárdy Imre ünnepi beszédében hangsúlyozta: Tapolca és tavasbarlangja ma már elválaszthatatlanok egymástól. Európai érték, az európai természeti örökség része. Természetes dolog tehát, hogy fejlesztéséhez az európai unió polgárai is hozzájárulnak.
Hozzátette, az uniós beruházás azt üzeni: Nekünk itt Veszprém megyében egyszerre kell magyarnak, európainak és lokálpatriótának lenni. Ez nem olyan nehéz, mert a három dolognak tulajdokképpen együtt van igazán értelme.
Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, az itt élők büszkék lehetnek nagyszerű borvidékeikre, műemlékeikre, amelyet az új látogatóközpont tovább gazdagít.
Márfi Gyula, veszprémi érsek keresztény emberként is külön üdvözölte a környezetkímélő módon létrejött beruházást, hiszen Jézus szemében is kedves volt a tó és a víz-tette hozzá.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, az igazgatóság a földalatti világ titkait bemutató projekt keretében látogatóközpont megvalósítására nyert 299.997.644,– Ft uniós támogatást az Új Széchenyi Terv keretében. A Tapolcai-tavasbarlang és a látogatóközpont körüli munkálatok 2012-ben kezdődtek, az elkészült beruházásnak köszönhetően a látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket a "Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapujában".

A tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és turisztikai célra is használt barlang. A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek.
A fejlesztés eredményeként elkészült látogatóközpont épületének kialakításánál fontos szempont volt a környezetbe illesztés, a látogatóközpont bejárata megőrizte a régi tavasbarlang bejáratának hangulati elemét. Az épület üzemeltetése környezetbarát, részben megújuló energiával történik.
A látogatóközpont előcsarnokában a bejárattal szemközti falon - az emeletre felnyúló sziklafalban - információs térképen tekintheti meg a látogató a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit. A földszinten kialakított cseppkőbarlangban különböző cseppkőképződményekkel, míg tovább sétálva a víz útjával ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint háromdimenziós fotókon gyönyörködhetnek a barlangi képződményekben. A gyermekek számára barlangi kúszójárat került kialakításra.
Az emeleten a földtörténeti múlttal - barlangi őslényekkel és régészeti leletekkel, kincsőrző barlangokkal - ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bakony-Balaton Geopark természeti kincseiről színes fotók adnak felejthetetlen élményt. A vetítőteremben 3 D-ben elevenedik meg a csodálatos karsztvilág, a leglátványosabb karsztjelenségekkel. A galérián Tapolca város alatti barlangokkal, felfedezésükkel és egyedülálló formakincsükkel lehet megismerkedni. A látogatók számára a kiállítás megtekintése után nyílik lehetőség a tavasbarlangban a csónakázásra.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.